logo

A- A A+

Reflectietool integrale zorg voor kind en gezin

reflectietool integrale zorg voor kind en gezinKinderen met een chronische lichamelijke of psychische aandoening en hun gezinnen hebben vaak te maken met veel verschillende hulpverleners en organisaties. Voor hen ontwikkelden Vilans en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) de reflectietool Integrale zorg voor kind en gezin. De tool is een hulpmiddel voor professionals om de zorg zo goed mogelijk te organiseren rond de behoeften van kind en gezin.

Lees verder

Blog Skipr: Zorg voor ziek kind is voor gezinnen een dagtaak, dat moet anders

Hester Rippen kleurWie de pech heeft om veel in aanraking te komen met de zorg moet zich tot op heden onderwerpen aan hoe het zorgproces is ingericht. Terwijl kinderen én hun gezinnen een gewoon leven leiden waarvan het medische aspect 'slechts' een onderdeeltje is. Of moet ik zeggen: hoort te zijn. Dat stelt Hester Rippen in haar blog op SKIPR.

Klik hier voor het blog van Hester Rippen op SKIPR van 9 oktober 2018

Verschenen: verpleegkundige kwaliteitsstandaard voor kindzorg in eigen omgeving

MKS Kind blauw konijn kleinVandaag is een belangrijke stap gezet richting integrale zorg: de Kwaliteitsstandaard voor kindzorg buiten het ziekenhuis is verschenen. Dit is dé verbindende factor in het Medische Kindzorgsysteem (MKS) en geeft antwoord op de vraag ‘Hoe lever je de beste zorg aan een gezin met een ziek kind in hun eigen omgeving?’. Vele organisaties die betrokken zijn bij de kindzorg hebben een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze standaard. Ook de ouders van kinderen die thuis nog zorg nodig hebben, zijn bij de ontwikkeling betrokken. Belangrijkste aanbeveling van de Kwaliteitsstandaard is om de kinderverpleegkundige zorg te organiseren volgens het Medische Kindzorgsysteem (MKS).

Lees verder

Blog Skipr: Laten we de schotten in de kindzorg slopen!

Jacob HofdijkBINKZ is de nieuwe brancheorganisatie voor Integrale Kindzorg. Voorzitter Jacob Hofdijk zegt in een blog op SKIPR: 'De invoering van het MKS-gedachtegoed is voor BINKZ belangrijk en betekent onder meer: het invoeren van het overkoepelend zorgplan dat transmuraal zal worden gehanteerd. Dit zorgplan verbindt alle medische aspecten en de hulpbehoeften van kind en gezin, het wordt een verbindende schakel tussen kind en gezin en alle partijen die zich samen inspannen om de beste zorg voor het zieke kind en het gezin te leveren.’

Klik hier voor het blog van Jacob Hofdijk op SKIPR van 11 september 2018

Voortgang MKS Proeftuinen: uitdagingen

infographic proeftuinenHet Medische Kindzorgsysteem wordt momenteel in proeftuinen aan de praktijk getoetst. Vanuit ziekenhuizen met kindzorgorganisaties en het netwerk buiten het ziekenhuis én kind & gezin wordt letterlijk proefgedraaid met het MKS. Verwijsboom, hulpbehoeftescan, zorgplan en beslisboom worden toegepast bij zieke kinderen (en de gezinnen) die thuis zorg nodig hebben.

Lees verder

 

Partners MKS programma

vvn     kz    nvk logo   pal    VASCA logo def    BINKZ
 

 

Copyright © MKSprogramma.