logo

A- A A+

mks in beeldEen ouder, een kinderverpleeg- kundige, een kinderarts en initiatiefnemers van het MKS leggen in deze korte film helder uit wat het MKS is. De film is gemaakt op één van de vier praktijkdagen voor professionals die in November 2016 in Bunnik plaatsvonden.

JelmerJelmer heeft na een operatie aan tumoren in zijn hoofd last van onder andere chronische vermoeidheid, overgewicht en een verstoord dag- en nachtritme. Eenmaal thuis kwam Jelmer erachter wat dat betekent voor zijn dagelijkse manier van leven. De aanpassingen die daarvoor nodig zijn hadden vooraf in kaart gebracht kunnen worden, zegt Jelmer. Nu behartigt hij de belangen van andere jongeren met een beperking. Zodat zij goed voorbereid een ziekenhuis kunnen verlaten. Bekijk hier zijn verhaal.

infographic mksHet MKS is geen ingewikkeld en veelomvattend systeem is maar veel eerder een praktische leidraad voor iedereen die bij de zorg voor het zieke kind betrokken is. Waarmee je op een integrale, systematische wijze de hulpvraag van kind en gezin in kaart brengt en uitvoert. Wat moet er gebeuren als het kind het ziekenhuis mag verlaten maar nog wel verpleegkundige zorg nodig heeft. Handreikingen en instrumenten zijn ontwikkeld om met het MKS in de praktijk te werken. In deze infographic alle componenten van het MKS in een A4.

factsheet goede zorg
Wat mogen ouders van de zorg aan hun zieke kind verwachten? Waar moet goede zorg aan voldoen? In dit factsheet Goede Zorg staan 10 criteria waaraan deze zorg moet voldoen:

  1. flexibiliteit
  2. regie voor kind en ouders
  3. informatievoorziening
  4. ruimte voor ontwikkeling en kind zijn
  5. zorg zo nodig
  6. zorg waar nodig
  7. samenwerking tussen professionals
  8. de verpleegkundige zorg wordt uitgevoerd door een kinderverpleegkundige
  9. het indiceren en organiseren van de zorg die nodig is buiten het ziekenhuis wordt altijd gedaan door een HBO opgeleide kinderverpleegkundige of een verpleegkundig specialist
  10. veiligheid van het kind is altijd gewaarborgd.

Lees verder

2e kamerKamerleden uitten op 15 december tijdens een algemeen overleg met staatssecretaris Van Rijn hun zorgen over de gebrekkige wet- en regelgeving voor de intensieve kindzorg. Onvoldoende zorg voor zieke kinderen of verschil in financiering tussen vergelijkbare zorgvragen zijn enkele van de gevolgen die werden geschetst. Vanuit het MKS Programmabureau was vooraf bij de Kamerleden aandacht gevraagd voor het tekort aan kinderverpleegkundigen, de financiering van kinderartsen en het gebrek aan mogelijkheden bij verpleegkundigen om nazorg te kunnen leveren. Al deze punten zijn tijdens het overleg besproken.

Lees verder

 

Partners MKS programma

vvn     kz    nvk logo   pal    VASCA logo def    BINKZ
 

 

Copyright © MKSprogramma.